"Staatssecretaris moet agrarische sector in Zuidoost-Nederland te hulp schieten"

Beschadigde kassendinsdag 05 juli 2016 08:07

Staatssecretaris Van Dam (EZ) moet de agrarische sector in Zuidoost-Nederland te hulp schieten, nu het gebied zwaar getroffen is door noodweer. Dat vindt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber, die vandaag samen met Hermen Vreugdenhil, Provinciaal Statenlid voor de ChristenUnie-SGP in Brabant, het gebied bezocht. Dik-Faber: "Vandaag was ik in Bergeijk en Luyksgestel en heb ik met eigen ogen gezien dat de schade enorm is. In grote delen van Brabant en Limburg zijn honderden bedrijven getroffen. Staldaken hebben onherstelbare schade en veel goed voedsel is verloren gegaan. Voor boomkwekers is het zuur dat jarenlange inspanningen in één klap door het noodweer teniet zijn gedaan. Je ziet dat de omvang van de schade langzaam doordringt bij de mensen. Er is veel materiële schade, bij bedrijven, scholen, woningen, maar de sociale en emotionele schade is misschien nog wel groter".

“De schade is enorm. We kunnen en mogen niet wegkijken en maar doen of dit verzekeringswerk is. De provincie moet zo snel mogelijk met een regeling komen om de staldaken te kunnen repareren. Verruim daarvoor de regeling ‘asbest-eraf zonnepanelen-erop’ waardoor dit duurzaam kan”, aldus Hermen Vreugdenhil

Dik-Faber vindt dat de staatssecretaris te gemakkelijk wijst naar de verzekeraars en de eigen verantwoordelijkheid van agrariërs: "Veel boeren en tuinders zijn wel verzekerd voor weerschade, maar deze verzekeringen kennen allerlei beperkingen en uitzonderingen en bovendien hebben de agrariërs een eigen risico van 30%. Het is eenvoudigweg niet mogelijk om je tegen volledige dekking te verzekeren, ook al zouden agrariërs dit willen. Als dan de volledige oogst is verwoest en je krijgt van de verzekering maar een klein deel vergoed, blijf je met een enorme strop zitten. Een varkenshouder die ik sprak dacht goed verzekerd te zijn, maar uit de kleine lettertjes bleek hagelschade daarbuiten te vallen. De mooie toekomst voor zijn dochter als bedrijfsopvolger ziet er nu ineens heel anders uit. Iemand anders vertelde mij dat de verzekeraar had geadviseerd om zelf met vrienden en buren de glasschade op te ruimen. Alsof het om serviesgoed gaat. Ze hebben geen benul waarover ze spreken".

De brief van de staatssecretaris omvat veel goede bedoelingen, maar weinig concrete maatregelen waar mensen nu iets aan hebben. Dik-Faber: "De overheid moet naast de mensen uit het getroffen gebied gaan staan en zorgverzekeraars aanspreken op hun verantwoordelijkheid. De Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) biedt hiervoor de mogelijkheden, maar de staatssecretaris gaat hier makkelijk aan voorbij. Werktijdverkorting is de enige concrete maatregel die hij voorstelt, maar dit is niet voldoende en bovendien is deze maatregel ook niet voor iedere onderneming geschikt. Daarom wil ik deze week een motie indienen en de staatssecretaris oproepen zich meer in te spannen voor de getroffen bedrijven".

« Terug

Archief > 2016 > juli

Geen berichten gevonden