Eindelijk weer eens een Statenvergadering

statenzaal brabant06-10-2007 19:52 06-10-2007 19:52

Eindelijk weer eens na maanden een Statenvergadering. Het reces duurt wel erg lang. De PS vergadering van 5 oktober stond in het teken van het debat over de uitwerking van het bestuursakkoord en de gouden handdrukken.
Over de uitwerking van het bestuursakkoord waren veel fracties, ook de coalitie fracties, zeer kritisch. Weinig concreet, niet afrekenbare doelstellingen en weinig ambitieus. Toch wel verrassend omdat het bestuursakkoord toch helder was in de doelstellingen en een nieuwe koers insloeg. Helaas weet GS dat niet in een paar maanden concreet te maken en zal er nog veel verder uitgewerkt moeten worden. De VVD en SP fractie gingen zelfs zover dat zij de uitwerking geen debat waardig vonden. Ook ik heb kritisch gereageerd op de uitwerking (zie bijlage) en richt me nu op de begrotingsbehandeling om waar mogelijk de koers te verleggen of aan te scherpen.

In het debat over de gouden handdrukken zijn we uiteindelijk op een gezamenlijke onderzoeksopdracht, door prof Niessen uit te voeren, uitgekomen. Het was voor mij na het onderzoek van de fractievoorzitters al wel duidelijk dat we onvoldoende expertise in huis hadden om de specifieke vragen te beoordelen op rechtmatigheid. De bedoeling is dat de hoogleraar, die de Ien Dales Leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam bekleedt, op 1 november klaar is met zijn werk, zodat zijn rapport in de Statenvergadering van 9 november kan worden besproken en we ons politieke oordeel kunnen vellen.

Aan het eind van de vergadering heb ik in het vragenuurtje de aandacht gevraagd voor het jaar van het religieuze erfgoed. 2008 is uitgeroepen tot het jaar van het religieuze erfgoed. Voor Noord-Brabant een uitgelezen moment om het kerkelijke erfgoed in de schijnwerper te zetten.

Medio 2006 heeft het Monumentencluster het initiatief genomen om activiteiten te initiëren in het kader van het jaar van het religieuze erfgoed. Tot op heden heeft de provincie echter nog niet op de plannen gereageerd. Inmiddels is het bijna 2008 en dreigt het jaar van het religieuze erfgoed voor Brabant maximaal een najaar van het religieuze erfgoed te worden. De gedeputeerde heeft in haar antwoord toegezegd zich er hard voor te maken en dat er al de nodige acties op stapel staan.

Hermen Vreugdenhil (Statenlid ChristenUnie-SGP Noord-Brabant)

« Terug

Reacties op 'Eindelijk weer eens een Statenvergadering'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.