Eindelijk actie voor starterswoningen

starterswoningenvrijdag 23 november 2007 20:41

Als ik aan een willekeurige jongere vraag waar de provincie zich voor zou moeten inzetten staan de starterswoningen altijd wel in de top-drie. In de campagne hebben we dit thema dan ook stevig neergezet. Niet alleen om de jongere makkelijk aan een huis te helpen. Ik zie steeds vaker dat het met één of anderhalf salaris niet meer mogelijk is om een huis te kopen. Dat je haast gedwongen wordt om beiden fulltime te werken waardoor de zorg voor het gezin in de knel kan komen. Gelukkig zijn vrijwel alle partijen het nu wel eens over de vraag óf we wat voor deze groep moeten doen. Nu nog hóe en vooral gewoon dóen!

Afgelopen vrijdag hebben we in de commissie besproken hoe we de 20 miljoen die we in de begroting voor starterswoningen hadden ingeraamd willen investeren. 4 miljoen gaan we beschikbaar stellen voor jongeren die met een groep zelf de woning willen (laten) bouwen om met name de organisatiekosten te dekken. 16 miljoen zullen we beschikbaar stellen als subsidie aan gemeenten om de kostprijs van de starterswoning te verlagen. Hiermee willen we in eerste instantie 4000 extra starterswoningen gerealiseerd hebben in Brabant.
Bovenop deze regeling kan de gemeente zelf natuurlijk ook nog een schepje doen. Dan zal de kostprijs echt fors dalen.
Ik heb er wel voor gepleit om er dan ook meteen voor te zorgen dat de starterswoningen ook in de toekomst beschikbaar blijven voor de doelgroep. Wij gaan dat niet aan gemeenten voorschrijven maar ik vind dat gemeenten door maatschappelijk geboden eigendoms constructies de plicht hebben om niet weer in de valkuil van de premie-A woningen te vallen.

Ik ben nu al benieuwd naar het effect van deze regeling en zo nodig moeten we hier in de komende jaren nog maar meer geld voor vrijmaken.

Hermen Vreugdenhil

« Terug

Archief > 2007 > november

Geen berichten gevonden