De olympische spelen in China biedt verplichtingen!

chinamaandag 03 december 2007 20:56

Geregeld gaan er vanuit Brabant handelsdelegaties naar China onder leiding van burgemeesters of de commissaris. Daar is op zich niks mis mee. Sterker nog, dat biedt kansen om in China meer dan alleen de economische kant voor het voetlicht te brengen. Als dát gebeurt is dat al een heel belangrijke eerste stap naar verbetering van de mensenrechtensituatie.

Wij willen in de provincie Brabant immers denken vanuit de People, Planet, Profit gedachte. Over de profit kant van de contacten met China maak ik me geen zorgen. Over de people en planet kant des te meer. Bekend is dat er in China op grote schaal problemen zijn met het naleven van mensenrechten, zelfs zo ernstig dat er sprake is van vervolging van christenen. Bovendien kent China helaas nog kinderarbeid en zijn er forse milieuproblemen, veroorzaakt door de enorme groei van economische activiteiten. Dit leidt tot verwaarlozing van de schepping. Ik vraag hier waar mogelijk telkens aandacht voor wanneer China in de provincie aan de orde komt.

In het Commissievoorstel Sport in Beeld wat in de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur is besproken staat ook een passage over de accreditatie van Omroep Brabant voor het verslaan van de Olympische Spelen 2008 in Peking. Hoewel ik begrijp dat veel kijkers in onze provincie belangstelling hebben voor de sportieve resultaten van de Brabantse sporters, hebben wij Omroep Brabant in een brief gevraagd tijdens hun aanwezigheid bij de Olympische Spelen ook de schaduwzijde van China aan de orde te stellen.

« Terug

Archief > 2007 > december

Geen berichten gevonden