Heel voorzichtig lijkt de aanleg van een nieuwe spoorlijn Breda-Utrecht toch dichterbij te komen.

treinwoensdag 09 juli 2008 15:44

In elk geval groeit ook in de Tweede Kamer het draagvlak om de mogelijkheden van zo'n lijn langs de A27 heel serieus te onderzoeken.
De Tweede Kamer nam eind vorige week een motie van Esmé Wiegman (ChristenUnie) aan. Daarin verzoekt de Kamer minister Eurlings secuur te onderzoeken welke besparingen op de totale kosten van beide projecten mogelijk zijn als de onderbouw voor de al geplande verbreding en vernieuwing van de A27 tegelijk met die voor de eventueel aan te leggen spoorlijn wordt gestort.

De Kamer wil daarover in december, als er knopen worden doorgehakt over het meerjaren investeringsprogramma transport en ruimte, uitsluitsel hebben. De minister zegde toe dat te onderzoeken, "als het maar geen vertraging oplevert bij de aanleg van de A27".

Naast dit onderzoek heeft de minister zelf al een audit op gang gebracht om het realiteitsgehalte van de spoorplannen te toetsen.

Het draagvlak voor een zeer serieuze benadering van de spoorplannen van BAMRail en ingenieursbureau Goudappel Coffeng groeit. Eerder etaleerde al een aantal gemeenten samen support voor een serieuze benadering van de plannen. Vorige maand schiep de provincie Noord-Brabant voor het deel op haar grondgebied alvast planologisch ruimte.

Bij de plannen voor een spoorver­binding tussen Breda en Utrecht met een handvol tussenstations, zijn intussen rekensommen gevoegd. Op de nieuwe corridor zou­den in het jaar 2020, mét een verbrede A27, dagelijks 90.000 mensen reizen.

Die reizen niet alleen van Breda naar Utrecht. Ze stappen ook el­ders in en uit, bijvoorbeeld op voorziene stations als Nieuwendijk ( bijna 6000), Raamsdonksveer ( 9400), Oosterhout ( 14.000) en Breda-Oost (1900), zo leren de verkenningen over de te verwachten reizigersstromen. De plannenmakers gaan vooralsnog uit van een investering van nog geen twee miljard euro voor een dubbel spoor. Dat kan goedkoper, als de lijn tegelijk met de A27-werken wordt gerealiseerd.

« Terug

Archief > 2008 > juli

Geen berichten gevonden