Vakantie: energie voor de samenleving

gebergtevrijdag 21 augustus 2009 12:59

Net terug van een heerlijke vakantie in de Vercors, een prachtig bergachtig natuurgebied in Zuid-Frankrijk genieten van thuis nog even na. Van de Clarette de Die, de regionale wijn specialiteit is er nu nog één over en de saucisson fumée is ook vrijwel op. Voor mijn gevoel schrijf ik dan nu ook aan nazomer column al stijgt de temperatuur in Nederland weer naar zuid Europees niveau. Langzaam maar heel zeker dringt het gewone leven zich weer op. Het dagelijks werk begint weer en de provincie post stroomt weer gestaag binnen. De eerste schriftelijke vragen worden door verschillende fracties gesteld, waarschijnlijk goed doordacht op één of andere riviéra.

Ik moet zeggen dat het me in ieder geval goed gelukt is om tijdens mijn vakantie weinig aan politiek te denken en al helemaal niet te doen. De vakantie is voor ons echt een moment voor het gezin. Lekker ontspannen zwemmen en snorkelen na een inspannende wandeling. Een etappetje in de Tour de France meepakken, en vooral veel genieten van Gods schepping. Wij doen dat het liefste in de bergen waarin Gods almacht vanuit de schepping magistraal doorklinkt.

De Vercors is daarvoor een uitgelezen gebied en ook nog eens een fantastisch vogel gebied. Door de steile wanden en veel termiek een paradijs voor roofvogels. Als je vanaf de hoge rotsen de vale gieren, Vautour Fauve op z’n Frans, vanaf hun nestplaatsen onder je ziet komen aanzweven op zoek naar de juiste termiek om in een halve minuut op te stijgen tot enkele kilometers hoogte is het puur genieten en verwonderen. En als je tussen de vale gieren twee monniksgieren spot, veel zeldzamer dan de vale gier, dan is het voor de vogelliefhebber smullen.

Maar ook zo vanuit de tent, op tien meter van een heerlijk zwemmeertje is er ’s morgens met een vers kopje koffie een hoop te genieten. De alpengierzwaluwen die in het meertje komen drinken, aan de overkant een nestje draaihalzen en een ijsvogel die tussen de scheerlijnen van de tent door de oversteek van het meer maakt.

Nee, heerlijk om er even helemaal uit te zijn en je te laten vollopen met rust en verwondering voor de schepping. En misschien zijn dat ook wel de hoofdingrediënten van een nieuw politiek seizoen. Hoe kan ik me in het komend seizoen als christenpoliticus inzetten om als goed rentmeester van God ook hier in Brabant de grootsheid van de schepping en natuur te beheren. Hoe zorgen we ervoor dat we ons in de politiek niet volledig laten meeslepen in een krampachtig herstel van oude economische principes en rust inruilen voor een gejaagd najagen van economische voorspoed en voorsprong op andere delen van de wereld. Maar ook, hoe brengen we de zorg voor de zwakkeren, zij die niet de mogelijkheid hebben om op vakantie te gaan door geldgebrek of ziekte concreet in de praktijk?

Ik heb er in ieder geval zin in om met deze vragen weer aan de slag te gaan. Ik hoop dat ook bij u de batterij weer is opgeladen. Maar bedenk wel, wij hebben die energie gekregen om ons in het komend jaar in te zetten voor mens en samenleving. De een vanuit de politiek, de ander op school, in het gezin of in het verzorgingstehuis. Dan is onze vakantie van een veel grotere waarde dan alleen het spotten van de monniksgier. En dat gaf al een kick!

« Terug

Archief > 2009 > augustus

Geen berichten gevonden