Hou de spoorlijn Breda - Utrecht in het vizier

donderdag 05 november 2009 22:06

De Werkendamse raad roert zich, ze zijn de A27 ellende beu! En dat gevoel deel ik, en volgens mij iedereen met hen. Toch moet gezegd worden dat we met z’n allen zorgvuldig werken aan de beste én snelste oplossing. En dan is het net als met schaatsen: een gehaaste prikslag met veel armgebaren ziet er spectaculair uit maar levert geen snelle tijden op.

De aanpak van de A27 staat bovenaan de agenda van Rijk en provincie. De uitvoering zal plaatsvinden  in de periode 2013-2018, dat ligt gewoon vast. Te beginnen met de Merwedebrug bij Gorinchem. De gekozen aanpak speelt al in op de aanbevelingen van de Commissie Elverding en is dus de snelst mogelijke. Dat zijn de feiten.

Een ander feit is dat er een plan ligt om de spoorlijn Breda Utrecht tegelijk aan te leggen. Een plan dat juist inhaakt op de aanpak A27 en gestelde tijdsplanning. Als tegelijkertijd met de aanpak A27 de spoorlijn Breda-Utrecht wordt gerealiseerd levert dat door een slimme bouwaanpak in de uitvoering geen vertraging op. Sterker nog, de snelweg kan sneller aangelegd worden door de aanleg van spoor en weg te combineren. De overlast (files) tijdens de bouw zullen fors minder zijn door een slimme bouwplanning én de bereikbaarheid van de hele regio wordt geweldig verbeterd. Dus geen vertraging maar versnelling!

Daarnaast hoef ik eigenlijk niet uit te leggen wat dat betekent voor de economische en recreatieve ontwikkeling van de regio en de kansen die scholieren en studenten krijgen omdat de schoolkeus opeens veel ruimer wordt om er maar een paar te noemen. Ik maak me er in de provincie in ieder geval hard voor dat we die kans als regio niet laten lopen door gekrakeel. Ik verbaas me erover dat juist in de gemeente die misschien wel het meeste profijt zal ondervinden van een snelle aanpak én de spoorlijn het politieke debat nu zo kortzichtig en los van de feiten gevoerd wordt. Mijn advies aan de Werkendamse raad, probeer in de slag van de provincie en de andere A27 gemeenten te komen. Dat zijn brede slagen met harde rake klappen, dat gaat het snelst, hou je het langste vol en levert het beste resultaat op.

Hermen Vreugdenhil

« Terug

Archief > 2009 > november

Geen berichten gevonden