Komt Den haag alleen in actie na een TV uitzending?

q koortswoensdag 09 december 2009 14:02

Die vraag komt bij mij naar boven naar aanleiding van de q-koorts uitbraak en aanpak. Vanuit Brabant wordt al tijden lang aangedrongen een duidelijke aanpak. Gespekken tussen de provincie en de ministers Verburg en Klink leverden telkens niets op. En dat terwijl de ernst van de situatie met de dag duidelijker wordt en de aantallen zieken fors toenemen. Na een uitzending van Zembla waarin de gevolgen nog eens scherp gepresenteerd werden is Den Haag ineens in opperste beroering. Volledig terecht maar wel veel te laat.

De ministers Klink van Volksgezondheid en Verburg van Landbouw zullen nu net bekend is geworden vanavond naar het provinciehuis komen om te praten over de Q-koorts. Aan de orde komen dan de maatregelen die de ministeries van Landbouw en van Volksgezondheid later in de middag bekend zullen maken.

Tot eind november liepen bijna 2300 mensen Q-koorts op. Dit jaar zijn al zes mensen aan de ziekte bezweken, al leden zij ook aan een andere kwaal. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht.

Vooral in Brabant worden al enkele jaren op rij veel mensen ernstig ziek door de bacterie, die door geiten en schapen kan worden overgebracht. De kans is groot dat bekend wordt gemaakt dat er geiten geruimd gaan worden.

Ik moet zeggen dat dit voor mij toch wel een aangrijpend dossier is. In mijn vorige baan bij DLV heb ik zowel in de varkenspest als de MKZ crisis moeten helpen bij de bestrijding in dienst van LNV. In Brabant moesten we zorgdragen voor de volledige ruimingen van varkensbedrijven. Vooral als de doding van de dieren op het bedrijf zelf moest plaatsvinden is dit zo ingrijpend. Prachtige fokbedrijven, biggetjes van enkele dagen oud. In Oene en Kootwijkerbroek moesten ook nog eens de hobby dieren, geitjes die kinderen bij hun geboorte hadden gekregen, worden meegenomen. Dit staat voor je hele leven in het geheugen gegrift.

Hier hebben we ook nog eens te maken met een enorm volksgezondheidsrisico. Helaas heb ik van nabij mee moeten maken wat het gevolg is als dingen op zijn beloop worden gelaten. Dralen is op dit moment echt ongepast.

Hermen Vreugdenhil

« Terug

Archief > 2009 > december

Geen berichten gevonden