Hiervoor ben ik niet de politiek ingegaan

hermen 1maandag 14 december 2009 15:29

Vlak na de verkiezingen wordt je vaak gevraagd waarom je de politiek ingegaan bent. Dit wordt dan leuk bij je CV geplaatst op de website of in de krant. Deze weken beheersten twee zaken mijn agenda waarvoor ik zeker niet op voorhand de politiek in ben gegaan. De vraag of we nog wel voldoende vertrouwen kunnen hebben in het dagelijkse bestuur van de provincie en het nemen van ingrijpende maatregelen om de Q-koorts in te dammen. Toch lopen wij voor deze vragen niet weg als ze op ons pad geplaatst worden.

Alle commotie rondom de ‘Heijmans’ deal waarbij mogelijk verboden staatsteun aan de orde is heeft de provincie geen goed gedaan. Het vertrouwen in het college heeft een enorme deuk opgelopen. Het vertrouwen in voormalig gedeputeerde Rüpp onder wiens verantwoordelijkheid de hele zaak heeft gespeeld, hebben we moeten opzeggen. Zijn plotselinge vertrek naar Avans hogescholen komt hierbij wel in een ander daglicht te staan. Voelde hij de bui hangen? Hij wist immers van het onderzoek maar wachtte de verdediging niet af. Dit past niet bij een buitengewoon krachtig bestuurder zoals hij getypeerd werd. Ik ben niet de politiek ingegaan om het college naar huis te sturen. Voor ons is dit niet het hoogste doel als oppositie. De ChristenUnie-SGP fractie voert politiek vanuit het vertrouwen dat we mogen hebben in de aangestelde bestuurders. Ik heb als Statenlid echter ook een controlerende taak. En dit conflicteerd op dit dossier. Des te wranger is de wijze waarop het vertrouwen is beschaamd. Gelukkig erkennen de overige collegeleden volmondig de fouten. De nieuwe gedeputeerde zal dan ook alles uit de kast moeten halen om de zaak op orde te krijgen en vertrouwen te herwinnen. Hopelijk vallen hierbij voor hem niet nog meer lijken uit de kast. Ik benijd zijn positie niet.

Ook de maatregelen die we hebben moeten treffen om de Q-koorts epidemie in te dammen zullen bij niemand op het wensenlijstje hebben gestaan. De aanpak vereist uiterste zorgvuldigheid maar ook daadkracht. Hierbij kom je voor duivelse dilemma’s te staan. Ik ben blij dat de we in de Statenvergadering onze verantwoordelijkheid hebben willen nemen om tot indamming van de verspreiding te komen. Een volledige bouwstop afkondigen voor alle schapen- en geitenhouderijen voor héél Brabant is niet niks. We treffen hier veel bedrijven mee in hun bedrijfsvoering. Inkomens van gezinnen komen in gevaar. Niets doen is ook geen optie. De volksgezondheid staat voorop en die is op dit moment volop in het geding.

Aan de andere kant ben ik blij dat ik op beide dossiers mijn verantwoordelijkheid kan en mag nemen. Het zijn moeilijke beslissingen die je neemt in het belang van Brabant en de Brabanders. Ik probeer dat uiterst zorgvuldig, scherp en weloverwogen te doen. En dan geeft dat toch veel voldoening.

Hermen Vreugdenhil

« Terug

Archief > 2009 > december

Geen berichten gevonden