‘Redden wat er te redden valt’

ernst cramer18-12-2009 10:37 18-12-2009 10:37

Het uitgangspunt ‘maximale volksgezondheid en minimaal aantal te doden dieren’ van minister Verburg staat op gespannen voet met de voorgestelde maatregel om alle drachtige dieren op besmette bedrijven te ruimen. Dat zegt Kamerlid Ernst Cramer van de ChristenUnie. Hij wil dat de minister zich inspant om op bedrijven waar nog geen sprake is van een noodsituatie dieren herhaaldelijk te testen, zodat met zekerheid te zeggen is of ze besmet zijn.

Cramer vindt dat alleen in geval van besmetting wordt overgegaan op ruiming, en dat een levenslang fokverbod voor alle overblijvende dieren op besmette bedrijven wordt opgeheven. ,,De minister wil dat er met niet-drachtige geiten op besmette bedrijven niet gefokt wordt, maar hierdoor worden duizenden dieren zonder besmetting economisch afgeschreven. Inkomstenderving voor bedrijven door ruiming van dieren is hoe dan ook tragisch. Maar laten we redden wat er te redden valt.” De motie die de ChristenUnie hiertoe indiende werd door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.

Dinsdag 22 december brengt Ernst Cramer samen met de ChristenUnie-SGP Statenfractie een werkbezoek aan twee getroffen bedrijven in Brabant. Daarnaast vindt een gesprek plaats met de GGD in Brabant en de vakgroep ZLTO.

« Terug

Archief > 2009 > december

Geen berichten gevonden