Je hebt draaien en draaien, Den Haag kan veel leren van Brabant

Hermen-aan-het-woordzaterdag 20 maart 2010 12:17

De kentering in het schaal van de veehouderijbedrijven in Brabant wordt breed uitgemeten in de media. En terecht. Na jaren van ongebreidelde schaalvergroting wordt er nu in gebouwd aan een visie op de toekomst van de agrarische sector in Brabant. Over één ding zijn de Staten en de sector in unaniem, schaalvergroting biedt geen toekomst. Wij moeten ons inspannen voor het gezinsbedrijf met een eerlijk product met toegevoegde waarde. Ik zeg een kentering, anderen zeggen een draai.

In de drie jaar dat ik nu Statenlid mag zijn heb ik telkens, samen met een groot aantal fracties gepleit voor een aanpassing van de reconstructie. Omstandigheden waren gewijzigd maar de hele polderstructuur van gebiedscommissies en de sterke ZLTO lobby verhinderden een zorgvuldig debat over gewenst ingrijpen. We hebben een reconstructieproces opgetuigd waarin we tussentijds niet hebben kunnen of willen bijsturen naar aanleiding van gewijzigde omstandigheden. Het college heeft zich jaren verscholen achter de redenering dat als je één bouwsteentje uit het reconstructiebolwerk wijzigde het hele bouwwerk instortte. In de afgelopen drie jaar heeft het CDA alleen al de discussie over de reconstructie stelselmatig geblokkeerd. Denk aan het opblazen van de commissie beleidsevaluatie omdat die commissie het in hun hoofd haalden de reconstructie als onderzoeksonderwerp te agenderen. Als je eerlijk bent is het Statenbesluit van gisteren een kentering en tegelijk een motie van afkeuring van het beleid van de afgelopen jaren.

Nu heb ik afgelopen week het CDA veel draaien zien maken. Hét toonbeeld was wel Ger Koopmans die elke draai als een marktkoopman probeerde te verkopen. Helaas zonder een goed verhaal hierachter. Over de compartimentering, over de kilometerheffing, onderwerpen die je onder het rentmeesterschap van het CDA mag rekenen.

De ‘draai’ van gisteren in Brabant werd door een aantal fracties breed uitgemeten en emotioneel bekritiseerd. Hierbij lag de rentmeesterschapsgedachte van het CDA met name onder vuur. Ik begrijp die reactie wel maar vond het antwoord van het CDA indrukwekkend mooi. Niet in een krant of achterafzaaltje maar in het parlement van Brabant erkende het CDA “dat zij de laatste tijd onvoldoende oog heeft gehad voor het rentmeesterschap”. Ik vind het van veel kracht getuigen om deze verklaring af te leggen. Een voorbeeld voor het CDA in den Haag, een voorbeeld voor veel provincies.

In Brabant zijn hiermee de blokkades verdwenen om te bouwen aan een écht duurzame toekomst voor de landbouw. De hele discussie heeft me ongelofelijk veel energie gekost maar het was elke seconde waard. Ik ben er trots op dat ik namens de ChristenUnie en SGP mijn bijdrage heb mogen leveren in dit proces. Ik ben er trots op dat ik deel mag uitmaken van deze Staten van Brabant.

« Terug

Archief > 2010 > maart

Geen berichten gevonden