Subsidie terugvorderen bij sjoemelen luchtwassers

luchtwasser22-03-2010 11:22 22-03-2010 11:22

De provincie moet de subsidie voor luchtwassers terugvorderen als ondernemers betrapt worden op het uitzetten ervan. Het voorstel van de ChristenUnie-SGP statenfractie hiertoe is door het college overgenomen. “De provincie subsidieert terecht de aanschaf van luchtwassers om daarmee milieuwinst te bereiken. Als die apparaten dan willens en wetens uitgezet worden om energie te besparen moet er ook een stevige sanctie op staan. Deze praktijken zijn funest voor de hele sector”, aldus Hermen Vreugdenhil.

Afgelopen week kwam naar buiten dat Brabantse boeren op grote schaal sjoemelen met luchtwassers. Tijdens controles bleek met driekwart van de 63 zuiveringsapparaten op veestallen het nodige mis. Ook waren er bedrijven die willens en wetens de luchtwassers uitzetten om zo energiekosten te besparen.

Provincie, gemeenten en milieudiensten voerden vorig jaar een grootscheepse controle uit na aanhoudende signalen dat er met luchtwassers werd gesjoemeld. “Er moet zo snel mogelijk een waterdicht controlesysteem ingevoerd worden. We moeten kunnen garanderen dat de milieuwinst door de luchtwassers ook daadwerkelijk geboekt wordt”, aldus Vreugdenhil.

« Terug

Archief > 2010 > maart

Geen berichten gevonden