Onduidelijkheid troef bij dorpsontwikkelingsplannen

dorpsplannen01-04-2010 09:12 01-04-2010 09:12

De beantwoording van de vragen over de toekenning IDOP neemt de zorg van de ChristenUnie-SGP fractie niet weg. “Het is vreemd dat het college blijkbaar voor zichzelf het criterium ‘in de loop 2009 voorontwerp bestemmingsplan buitengebied gereed’ hanteert maar dit bij gemeenten niet helder is” aldus Hermen Vreugdenhil.

In veel Brabantse dorpen worden op initiatief van de provincie integrale dorpsontwikkelings plannen opgesteld om de leefbaarheid te bevorderen. Nu de uitvoering van de plannen in zicht komt krijgt de ChristenUnie-SGP fractie van verschillende gemeenten het signaal dat de manier waarop provinciale bijdrage aan de uitvoering van de plannen op zijn zachts gezegd onduidelijk is. Deze onduidelijkheid wordt met de beantwoording van het college niet weggenomen.

Ook blijkt de communicatie vooral indirect te lopen via accountmanagers en gebiedsmakelaars. “De accountmanagers worden met weer het veld ingestuurd met de boodschap dat ‘de uitputting van het budget IDOP’s betrokken wordt in de besluitvormingsprocessen mbt kerntakendiscussie en voorjaarsnota’. Zo krijg je een niet geschoten altijd mis uitwerking bij gemeenten. Dat is niet effectief, wekt verkeerde verwachtingen en frustreert in gang gezette processen in de kernen. Wat ons betreft komt er snel duidelijkheid dat alle IDOP plannen die voldoen aan de vooraf gestelde criteria ook op ondersteuning bij de uitvoering mogen rekenen”, aldus Vreugdenhil.

Hier vindt u de beantwoording door he college.

« Terug

Reacties op 'Onduidelijkheid troef bij dorpsontwikkelingsplannen'

Aalburg.net
Geplaatst op: 01-06-2010 09:38 Quote
GENDEREN - Kandidaten voor de Tweede Kamer Ernst Cramer en Hermen Vreugdenhil hebben bij hun bezoek aan het dorpshuis in Genderen gesproken met burgemeester Naterop. Onderwerp van het gesprek was de dorpsontwikkelingsplannen in Brabant.
De burgemeester was erg blij met de inspanning die de ChristenUnie-SGP Statenfractie leverde om de dorpsontwikkelplannen (DOP), die door de provincie financieel worden gedragen, ook daadwerkelijk af te maken. Daarbij is samenspraak met de inwoners van het gebied van cruciaal belang.
Zo wordt in het dorpshuis Genderen bijvoorbeeld maandelijks een eetproject verzorgd voor 60 senioren. Dat kan niet zonder vrijwilligers en al helemaal niet vanuit een keuken die aan modernisering toe is. Voor dat laatste is geen geld.

In juli wordt vanuit de provinciale uitspraak verwacht of de dorpsontwikkelingsplannen - waar nu het proces van is afgerond - nog gehonoreerd worden. Dus of de Genderse keuken vervangen gaat worden.... Dat is nog maar de vraag gezien de berichten uit het Bosche provinciehuis. Bij de provincie - het IDOP-potje - is de bodem zichtbaar.

(Zie nieuwsitem 'West-Brabant loopt miljoenen mis' - ook op Aalburg.net)
Nieuw bericht