Breng maatschappelijke opbrengst in kaart

Vrijwilligerswoensdag 26 mei 2010 23:49

Kandidaten voor de Tweede Kamer Ernst Cramer en Hermen Vreugdenhil hebben bij hun bezoek aan het dorpshuis in Genderen gesproken met burgemeester Naterop van de Brabantse gemeente Aalburg. Onderwerp van het gesprek zijn de dorpsontwikkelingsplannen in Brabant.

De initiatieven voor de dorpshuizen zijn van onschatbare waarde voor een leefbare samenleving. Hermen Vreugdenhil: “In Genderen organiseert het dorpshuis maandelijks een eetproject waar nu 60 mensen naar toe komen. Dat zouden ze best willen uitbreiden. Maar om dat te kunnen doen moet de keuken echt opgeknapt worden. Graag zouden ze de de bewoners van een nieuwe WOZOCO ophalen om die mee te laten eten. Maar dat gaat nu echt niet.”

Vrijwilligers

Dergelijke projecten komen niet van de grond zonder de inzet van vrijwilligers. Om die te belonen voor hun niet aflatende inzet zou meer waardering goed zijn. Ernst Cramer: “Het zou goed zijn als we eens in kaart zouden brengen wat de maatschappelijke opbrengst van deze activiteiten is.  De waardering voor deze vrijwilligers moet op verschillende manieren geuit worden. Door fiscale maatregelen, maar ook door waarderingen en ondersteunen van activiteiten. De ChristenUnie heeft daarvoor in de afgelopen periode meerdere malen voor gepleit.

Organiseer de leefbaarheid

Voor zowel het gemeentebestuur als Cramer en Vreugdenhil is duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid een taak is om regionaal te benaderen. Alle bestuurslagen zijn dan nodig. De burgemeester was erg blij met de inspanning die de statenfractie van de ChristenUnie-SGP heeft geleverd om de dorpsontwikkelplannen, die door de provincie financieel worden gedragen, ook daadwerkelijk af te maken. Daarbij is samenspraak met de inwoners van het gebied van cruciaal belang.

Verrassing

Verrassing tijdens dit werkbezoek was de opstelling van de gemeente Breda. Voor de gemeente Breda is een leefbaar landelijk gebied van groot belang. De stad heeft een leefbaar platteland nodig. Daarom wordt samen met de West Brabantse gemeente meegedacht over de financiering van de plannen. Ernst Cramer: “Dat was toch wel een verrassing. In Den Haag horen we vaak dat stad en platteland als het gaat om de leefbaarheid tegenover elkaar staan. Hier versterkt het elkaar juist! Prachtig om dat te zien!”

« Terug

Archief > 2010 > mei

Geen berichten gevonden