Gastlog Ernst Cramer: Campagne in Brabant dag 1

dinsdag 01 juni 2010 01:22

Vandaag is de eerste van twee campagnedagen in Brabant. Samen met ons Statenlid EN kandidaat Kamerlid Hermen Vreugdenhil en Wijnand van der Hoeven, oud-wethouder uit Aalburg op pad in het westelijk deel van Brabant. Discussies over leefbaarheid op het platteland en een gesprek over de kansen voor beter Openbaar Vervoer in Brabant.

 

Leefbaarheid binnen de kleine kernen is een grote zorg in Brabant, maar ik zou haast zeggen waar niet in Nederland. In Brabant is dit opgepakt door de provincie door gelden beschikbaar te stellen voor het maken van plannen om de leefbaarheid te vergroten. Dat dreigde te sneuvelen door de bezuinigingen waar de provincie zich voor geplaatst ziet. Maar de burgemeester van Aalburg, Fons Naterop, prees de vasthoudendheid en inzet van Statenlid Hermen Vreugdenhil om dit probleem in de Staten aan te kaarten om de subsidie veilig te stellen. En dat lijkt te lukken. De gemeente die bezig zijn geweest met die integrale dorpsontwikkelingsplannen kunnen dat zoals het er nu uitziet gewoon afronden.

En dat dit nodig is bleek ook door de bijdrage van de beheerders van het dorpshuis in Genderen waar we te gast waren. Trots vertellen ze over hun werk en acties om een echt centrum te zijn voor Genderen. Zo organiseren ze maandelijks een gezamenlijke maaltijd voor ouderen in hun centrum. Daar komen wel 60 man op af, maar de keuken waar ze dat in klaar moeten maken kraakt en piept dan in zijn voegen. En dus willen ze dat heel graag verbouwd hebben. een van de plannen die de toekomst van zo’n dorpshuis voorlopig veilig moeten stellen. Maar burgemeester Naterop was ook heel nuchter. Naar zijn mening moet er veel meer gestructureerd gekeken gaan worden naar de plannen voor de regio’s waarbij de leefbaarheid, mede als gevolg van een krimpende bevolking, een probleem kan gaan worden.

Daarna zijn we op bezoek geweest in Breda, in de HSL-lounge om precies te zijn. Prachtig om daar te wezen: de HSL stopt er tenslotte nog niet eens, maar toch is er al zo’n lounge. In het gesprek met wethouder Willems hebben we uitgebreid stil gestaan bij de kansen en bedreigingen voor de verdere ontwikkelingen op het gebied van Openbaar Vervoer. Onderdeel daarvan is de aanleg van de spoorlijn Utrecht-Breda. Minister Eurlings heeft meerdere malen toegezegd dat hij de spoorlijn niet onmogelijk wil maken, maar hoe dat “niet onmogelijk maken” er dan uit gaat zien bleek grote zorgen op te leveren. Er lijken problemen opgeworpen te worden waarbij onduidelijk is hoe serieus die zijn. De oorspronkelijke bedenkers van de plannen zijn erg serieus te werk gegaan en hebben veel problemen al van te voren getackeld. Over de zorgen die geuit werden zullen we eens navraag doen bij de minister…

Kortom. Een mooie eerste dag. Morgen verder.

Ernst Cramer

« Terug

Archief > 2010 > juni

Geen berichten gevonden