Oh, Oh, Oh wat dom

dinsdag 22 juni 2010 15:14

Je hebt af van die bijzondere samenlopen van omstandigheden. Zo bereikte mij het nieuws dat het gerechtshof de splitsingswet voor energiebedrijven verworpen had op het moment dat ik een interview gaf over het naderende rapport van de rekenkamer over diezelfde verkoop van Essent. Terugkijkend op het hele verkoopproces hebben verschillende partijen een hoop uit te leggen! Onze motie van destijds om eerst een herbezinningsperiode in te lassen was achteraf gezien helemaal zo gek nog niet.

Waar verschillende partijen als argument aanvoerden dat juist door de splitsingswet de verkoop van Essent noodzakelijk was geworden heeft het Gerechtshof in Den Haag vandaag de splitsingswet voor energiebedrijven verworpen. Volgens die wet moeten energiebedrijven op 1 januari 2011 zijn opgedeeld in een commercieel bedrijf dat stroom en gas levert, en een publiek netwerkbedrijf dat leidingen beheert.

Het Gerechtshof in Den Haag oordeelt nu echter dat de staat zich bemoeit met het vrije verkeer van kapitaal. Dat mag niet op grond van de Europese regels. Daarom is de splitsingswet volgens het Hof niet rechtsgeldig

Mogelijk komt er nu een claim van Essent, namens de aandeelhouders die Essent verkochten, tegen de Staat. Dezelfde partijen die zich verscholen achter het argument van de splitsingswet willen nu geld zien van de Staat voor de ‘schade’ die ze hebben geleden door het ‘moeten’ verkopen. Het moet nu niet gekker worden. Ze hebben gewoon een heel dom besluit genomen!

Hermen Vreugdenhil

« Terug

Archief > 2010 > juni

Geen berichten gevonden