Burger moet meeprofiteren van Essentgeld

essent rwedonderdag 16 september 2010 13:53

Provinciale Staten willen dat de Brabantse burgers meeprofiteren van de besteding van de Essentgelden. ,,Het Essentgeld komt van de Brabantse burger en daar moet de burger ook wat van terug zien. Dat kan bijvoorbeeld door de vele plaatselijke initiatieven voor duurzame energie te steunen, naar het voorbeeld van de succesvolle dorpsontwikkelingsplannen ", aldus Hermen Vreugdenhil. Dat bleek gisteravond tijdens een commissievergadering waarin de meeste fracties stevige kritiek hadden op de eenzijdige keuze van GS voor steun aan het bedrijfsleven.

Een meerderheid van de commissie EMG sprak zich positief uit om met het geld dat de provincie overhield aan de verkoop van Essent bijvoorbeeld de investering van de aanschaf van zonnepanelen of micro Warmtekrachchtkoppelingen voor te financieren. “Op die manier kunnen we de Brabantse burger laten meeprofiteren en komt het geïnvesteerde geld over 10 jaar weer beschikbaar voor nieuwe projecten”, aldus Vreugdenhil.

Het op stapel staande investeringsfonds voor duurzame energie moet op korte termijn met meer geld gevuld worden dan de 50 miljoen euro die het provinciebestuur vrijwel volledig wil besteden aan één vernieuwend zonne-energieproject.

Gedeputeerde Jacobs wil vooralsnog niet aan de wensen van de commissie tegemoet komen. Zij laat het aankomen op het beslissende Statendebat over de Energie-agenda van Brabant van eind deze maand en op de discussie over de zogeheten investeringsagenda waarbij Essentgelden moeten worden verdeeld.

« Terug

Archief > 2010 > september

Geen berichten gevonden