Parlementair onderzoek moet vertrouwen in ruimtelijk beleid provincie herstellen

hulseldinsdag 12 oktober 2010 12:44

Al enige maanden mag het LOG Hulsel-Bladel zich in een warme politieke en publicitaire belangstelling verheugen. Dit Landbouw Ontwikkelings Gebied staat symbool voor ontwikkelingen in de reconstructie die (achteraf) ongewenst zijn verlopen. De Statencommissie concludeerde afgelopen vrijdag dan ook hard en unaniem dat sommige trajecten in dit LOG niet transparant zijn verlopen. Toch weigert het college hier gevolgen aan te verbinden. Zij wil pas volgend jaar (na de verkiezingen) nadenken over de ontwikkelingen in dit LOG. En dat terwijl het college dit LOG eerder nog als ongeschikt bestempelde.

Het college verliest met deze houding haar verantwoordelijkheid uit het oog. Het instrument van de Ruimtelijke Ordening is een heel krachtig instrument en juist binnen de RO wetgeving heeft de provincie heel veel macht. Maar bij macht hoort een grote verantwoordelijkheid, transparantie en zorgvuldigheid. Bij een zorgvuldig ruimtelijk ordeningsbeleid past geen houding van het college die genoegen neemt met een meerderheid van de helft + 1 om precaire zaken erdoor te drukken danwel over de verkiezing heen te tillen. Bij die verantwoordelijkheid past geen college van GS die genoegen neemt met een verwijt van minder transparant handelen.

Als er vraagtekens gezet worden bij de transparantie van het provinciaal ruimtelijke beleid is dit een ernstige kwestie. Om met een ongekreukt imago de vervolgstappen te kunnen zetten in de herstructurering van het platteland zal met een parlementair onderzoek volstrekte openheid van zaken gegeven moeten worden. Waar het college het laat liggen zullen Provinciale Staten hier hun verantwoordelijkheid in moeten nemen. Niet om af te rekenen maar om zo recht te doen aan de vragen van de Brabantse bevolking. Om ervan te leren en transparantie en zorgvuldigheid te herstellen. 

Hermen Vreugdenhil

 

« Terug

Archief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden