Hard rapport rekenkamer over verkoop Essent

hermen619-11-2010 18:50 19-11-2010 18:50

De rekenkamer trekt de haast zwaarst mogelijke conclusies over de verkoop van Essent. De rekenkamer concludeert dat er geen adequaat besluitvormingsproces heeft plaatsgevonden en dat de Staten onjuist zijn geïnformeerd. Het college wilde de verkoop door wilden laten gaan ongeacht eventuele politieke risico’s en de mogelijkheden voor de Staten om hun controlerende rol waar te maken in belangrijke mate ingeperkt is. Politiek zwaar weer. Dat het college in reactie de conclusies afwijst en de rekenkamer het verwijt maakt dat de conclusies niet uit het feitenrelaas kunnen worden afgeleid roept bij mij nog veel meer vragen op.

Over een aantal zaken hoeven we niet eens de discussie aan. Niemand zal ontkennen dat het college door een meerderheid van de Staten de opdracht kreeg om Essent te verkopen. Maar niemand zal ook ontkennen dat de Staten een fundamenteel debat hebben gevoerd over de gewijzigde omstandigheden die de noodzaak en wenselijkheid van verkoop wijzigde. Niemand zal ontkennen dat er een uitgebreide informatievoorziening is geweest, maar ook dat daarin dingen beter hadden gekund en gemoeten. Dat de aanbevelingen van de rekenkamer verbeteringen voor de toekomst opleveren zal ook iedereen delen.

Maar het gaat om een beperkt aantal cruciale momenten in het verkoop proces. En juist op die momenten zijn de conclusies van onjuiste informatievoorziening en beperking van de controlerende taak van toepassing. Dat maakt de conclusies ook zo zwaar. Ik heb het hele proces van binnen uit meegemaakt, alle contracten gelezen en zelfs de data staan nog in mijn geheugen gegrift. En niet alleen bij mij maar ook bij een aantal andere woordvoerders. En als die ook concluderen dat ze zich in de conclusies van de rekenkamer herkennen moet dat toch tot enige reflectie van het college leiden. Anders worden de Staten niet meer serieus genomen.

We zullen een stevig debat tegemoet gaan waarbij de direct betrokkenen uit GS niet meer aanwezig zijn. Zij zijn allen tussentijds vertrokken. Ik denk dat het goed is als wij een hoorzitting organiseren waarbij de direct betrokken bevraagd kunnen worden. Anders gaan we een debat krijgen waarin de quote “ik was er niet bij dus ik kan u daarop niet antwoorden” vaak als mist gebruikt kan worden.

Hermen Vreugdenhil

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht