Wegen bouwen op de pof?

snelwegdinsdag 07 december 2010 10:47

Het lijkt allemaal zo mooi. De regeringspartijen beloven veel geld om allerlei regionale verkeersknelpunten aan te pakken. Echter, dit is niet meer dan een charmeoffensief in aanloop naar de Statenverkiezing. Maar wel een heel gevaarlijke. Wegen bouwen op de pof legt een gevaarlijke hypotheek op de toekomst.

We hebben in Nederland een zorgvuldige methode afgesproken om infrastructuur te plannen, te prioriteren en te financieren. Het zogenaamde Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT). Het geld om deze grote projecten uit te kunnen voeren wordt langjarig van te voren gereserveerd. Zo wordt er al een hypotheek gelegd op Riksbegrotingen tot 2020. Als je dit zorgvuldig doet dat kan dit heel goed.

Vorige maand zagen we al een kamikaze actie in de Staten van Brabant. 750 miljoen uit het Essent geld wat bedoeld was om het Brabants MIT te voegen werd met 1 motie uitsluitend bestemd voor weginfrastructuur in Oos-Brabant. Een geste van de CDA fractie aan haar ontevreden achterban. In een klap werd er een streep gehaald door de zorgvuldige afwegingen op het gebied van mobiliteit die een hypotheek legt op begrotingen tot 2025! Lijkt mij geen vorm van goed rentmeesterschap.

Nu zien we in Den Haag hetzelfde gebeuren. Begrotingen tot na 2020 worden nu al belast met mooie toezeggingen op dit moment. Ongehoord gevaarlijk en terecht dat minister Schultz van Haegen zich hiertegen verzet. Een onbezonnen actie die een gevaarlijke hypotheek legt op de toekomst. Die een zorgvuldige afweging tussen (toekomstige) gebiedsontwikkelingen, OV infrastructuur en weginfrastructuur onmogelijk maakt. Het lijkt er wel op dat alle remmen los gaan in aanloop naar maart 2011. Een gevaarlijke ontwikkeling met populistische trekjes.

Hermen Vreugdenhil

« Terug

Archief > 2010 > december

Geen berichten gevonden