Megastallendebat tot de laatste snik

megastal19-01-2011 16:56 19-01-2011 16:56

Alle campagneverloven worden ingetrokken. Op de vrijdag vóór de Statenverkiezing wordt er nog een extra Statenvergadering uitgeschreven. Het college wil in die Statenvergadering alsnog de verordening wijzigen waardoor ze een groot aantal megastallen toch nog mogelijk wil maken. De discussie wordt zo maximaal onder campagnedruk gezet maar ik denk dat het college zich vergist in de buigzaamheid van de Staten.

De Staten hebben een zorgvuldig en unaniem besluit genomen. Het college haalt nu alle toeren uit om toch maar vóór 2 maart de regeling voor ‘lopende zaken’ te verruimen. Als er zaken zijn die toch doorgang zouden moeten vind ik dat het college netjes volgens de spelregels een statenvoorstel kan indienen om die betreffende verplaatsing mogelijk te maken. De Staten beslissen dan of dat voorstel gehonoreerd kan worden. Het college kiest hier bewust niet voor en wil die beslissing niet aan de Staten voorleggen. Blijkbaar vertrouwt ze de afhandeling niet toe aan de Staten of aan een nieuw college. Dat roept bij mij alleen maar meer vragen op.

Dat het college nu een nieuwe verordeningtekst ter inzage aanbiedt is een wassen neus. De ontheffingsbesluiten zijn immers al door het college geschreven. Wat is de inspraak dan nog waard. Wil het college écht luisteren naar wat er door gemeenten en burgers ingebracht zal worden of voelt zij zich gedwongen enkel de gestelde termijnen te volgen?

Als je het hele ‘spel’ van dichtbij volgt dan kan ik die vele gemeenten, burgers en ondernemers die ons terecht vragen om als provincie een open en transparant ruimtelijk beleid te voeren goed begrijpen.

Ik verwacht op 25 februari nog een heet middagje met een voor het college verrassende afloop. De schijnwerpers zullen die dag in ieder geval niet op de landelijke maar op de provinciale politiek gericht staan.

Hermen Vreugdenhil

« Terug

Reacties op 'Megastallendebat tot de laatste snik'

Telegraaf 19 januari
Geplaatst op: 19-01-2011 17:04 Quote
Megastallen gaan campagne Brabant overheersen

DEN BOSCH - De discussie over megastallen in Brabant gaat ongewild en onbedoeld een grote rol spelen in de campagne voor de verkiezingen van Provinciale Staten in Noord-Brabant. Brabantse Statenleden voorspellen dat naar aanleiding van een wijziging van de regels die Gedeputeerde Staten op de valreep nog willen doorvoeren.

De inhoud van de wijziging is nog niet bekend maar het gaat hoogstwaarschijnlijk om een verruiming van de regels om eerder aangekondigde bouwplannen van ongeveer dertig veehouders te kunnen laten doorgaan. Vanwege de inspraak is het collegebesluit van dinsdag op woensdag al in een krantenadvertentie aangekondigd.
Om de wijziging vast te stellen is een extra PS-vergadering nodig die is ingepland op vrijdag 25 februari, een paar dagen voor de verkiezingen.

„We hebben er een stevig campagne-onderwerp bij”, reageert fractievoorzitter Hermen Vreugdenhil van de ChristenUnie. SP-fractievoorzitter Nico Heijmans vindt het niet erg dat de discussie over megastallen tot op het laatste moment de campagne gaat bepalen. „Het is een van de belangrijkste onderwerpen die we afgelopen periode hebben behandeld. Laat mensen maar duidelijk worden dat het CDA en VVD de oren laten hangen naar de boerenlobby”, nam hij woensdag vast een voorschotje
Gewijzigd
Vos, M. (Mathijs) [139694] heeft dit bericht gewijzigd op: 21-01-2011 15:26
Nieuw bericht