ChristenUnie-SGP wil meer inzet van provincie voor veiligheid op Brabantse wegen

1010218zaterdag 14 maart 2015 17:40

De provincie moet zich meer inzetten voor de veiligheid op de Brabantse snelwegen en binnenwegen. Dat stellen lijsttrekker Hermen Vreugdenhil en Europarlementarier Peter van Dalen, beiden van de ChristenUnie-SGP in een gezamenlijke verklaring. Brabant, en met name midden-brabant is een logistiek knooppunt. Het is volgens Vreugdenhil en Van Dalen van het grootste belang dat de snelwegen in de provincie veilig blijven en dat parkeerplaatsen worden bewaakt.

Europarlementarier Peter van Dalen heeft enkele jaren geleden mede het initiatief genomen voor een Europese pilot waarbij 10 miljoen euro beschikbaar is gesteld voor de beveiliging van parkeerplaatsen op snelwegen. Van Dalen constateert dat de pilot succesvol is geweest, maar dat het probleem nog niet is verholpen. “Ik weet nu al dat het project moet worden verlengd en versterkt”, stelt Van Dalen vast na een werkbezoek bij het logistiek bedrijf Syncreon in Waalwijk. De Waalwijkse ondernemer gaf aan grote zorg te hebben over de veiligheid van zijn chauffeurs.

Knooppunt
Midden Brabant ontwikkelt zich meer en meer tot een van de grootste logistieke knooppunten in Nederland. De regio is goed bereikbaar vanuit Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge en daarmee een aantrekkelijke vestigingsplaats voor transportbedrijven. Maar om aantrekkelijk te blijven moet de veiligheid op de weg gegarandeerd blijven. Vreugdenhil ziet hiervoor een rol van de provincie. Met een relatief kleine investering kan de provincie samen met het Rijk en met de EU zorgen voor bewaakte parkeerplaatsen en voor intensievere surveillance op de snelwegen en provinciale wegen.

Probleem
Volgens Vreugdenhil is het vooral een probleem dat de landelijke en provinciale politiek de problematiek lange tijd heeft ontkend. Dat zou nu toch voorbij moeten zijn, meent Vreugdenhil. Vorig jaar nog is een vrachtauto afkomstig uit Waalwijk ergens tussen Dortmund en Kassel al rijdend beroofd van een deel van de lading. Ook zijn er regelmatig berovingen op parkeerplaatsen bij de snelwegen. De acties zijn het werk van criminele bendes die uit zijn op de vaak kostbare lading van de vervoerders. Volgens Van Dalen en Vreugdenhil moet de omvang van het probleem niet worden onderschat. Met de berovingen wordt eenvoudig heel veel buit gemaakt en dat is een prikkel voor criminele bendes om steeds meer creativiteit en ook geweld te gebruiken om de buit te kunnen binnenhalen.

« Terug

Archief > 2015 > maart

Geen berichten gevonden